Nu har Folkpartiets landsmöte öppnat

DemokratiLiberalism

Folkpartiet har landsmöte med start idag fredag den 20 november.

image

Anna Steele, gruppledare för Folkpartiet i Tyresö är ombud för Stockholms län och på plats på Riksdagen i Stockholm där landsmötet hålls.

– Vi samlas på landsmötet i tider med stor oro i världen, med massor av människor på flykt och med terrorhot.  Aldrig har jag känt hur vårt viktigt vårt parti är och hur viktiga våra liberala värderingar är.  Vår partiledare sätter ord på detta på ett oerhört uttrycksfullt sätt, säger Anna Steele.

 

Jan Björklund från sitt inledningstal.

”En pappa som tar med sin dotter på fotboll. Ett nygift par på en restaurang. Arbetskamrater som tar en öl i baren efter jobbet. Några kompisar som går på konsert för att lyssna på favoritbandet. Unga människor, med livet framför sig, en helt vanlig fredagskväll.

På några sekunder förändras allt. Liv förvandlas till död. Oskyldiga blir brutalt mördade.

De fick symbolisera det som terroristerna helst av allt vill radera från jordens yta; den västerländska samhällsmodellen och dess liberala värderingar. Friheten.

Först blir vi bestörta. Sen sorgsna. Många av oss grät framför Tv:n i lördags. Jag gjorde det.

Allvaret skärps in när terrorhoten också ökar mot vårt eget land. Människors oro är förståelig. Samtidigt får vi inte förlamas.

Terrorattackerna syftar till att omvärlden ska lämna Syrien och Irak ifred, så att IS kan ta över och uppnå sitt mål om ett islamistiskt kalifat. Det skulle bli världens värsta förtryckarstat och basområde för terrorkrigföring mot omvärlden. Detta måste till varje pris förhindras. Deras mål är att krossa vårt samhälle och våra värderingar. Vi vet att terrorister kan släcka liv, men tron på liberalismen kan de inte ta ifrån oss.

Liberaler tror på argumentens styrka, på kompromisser och dialoger. Vi tror på tolerans. En del misstar sig därför och tror att liberaler skulle vara slappa i den egna övertygelsen och att toleransen är gränslös. Då har de inte förstått.

Låt mig därför vara mycket tydlig;

När det gäller försvaret av den liberala samhällsmodellen är vi kompromisslösa. Friheten ska försvaras. Mot terrorister kan vi aldrig ge vika. IS måste besegras.”