Nej SAC, politiskt våld är inte OK

DemokratiLiberalism

bort-med-varje-tendens fp1936

Under förra helgen som gick hade Folkpartiet sitt Riksmöte, denna gång i Örebro. På Riksmötet fick man sig en mängd seminarier och föredrag till livs och information om svenska – och framför allt liberal – politik som genomförts den senaste tiden. Dessutom fanns här ett knippe utställare, vari ett bås man kunde hitta Folkpartiets valaffisch från 1936 som tryck på muggar och T-tröjor. Ni vet den där Folkpartiet gick till val på att ta avstånd från såväl nazism som kommunism.

Den är tyvärr högaktuell också 78 år senare. Inte bara för att Rysslands inblandning i Ukrainas inre angelägenheter är en oförsvarlig överträdelse av internationell rätt påminnande om forna tiders Sovjetunionen och det ”Kalla kriget”. Utan också för att högerextrema krafter växer sig allt starkare i dagens Europa. Gyllene Gryning, Jobbik, Sverigedemokraterna och dess gelikar talar alltmer om hur kultur, religion och hudfärg är viktigare än alla andra egenskaper en person må ha. I dessa tider frodas också politiskt våld.

Inte bara på gatorna i Ukraina, utan också på gatorna i svenska städer. Nu senast i Malmö. Och det är här denna blogg kommer in. Jag hörde nämligen en debatt på Studio 1 mellan LUFs Linda Nordlund och SACs generalsekreterare (!) Liv Marend om varför borgerliga inte manifesterar tillsammans med vänstern mot rasism och våld.Utgångspunkten var en manifestation där vänsterextrema organisationer som AFA (Anti-Fascistisk Aktion) och RF (Revolutionära Fronten) deltog, men inte LUF.

Linda Nordlund hävdade bestämt att LUF vägrar att delta i manifestationer tillsammans med våldsbejakande extremvänsterorganisationer. Hon menade att ”den demokratiska vänstern” måste ta ansvar för att demokratiska metoder och mot våld, både från extremhögern och extremvänstern. Marend började allt annat än starkt med att förneka att AFA och RF skulle tillhöra extremvänstern. Ett AFA som för några år sedan fanns under SÄPOs lupp. Som alltså inte är extremvänstern enligt SAC. Mer skrämmande är att Marend (och andra vänsteranhängare som t ex Sara Andersson, Attac), arrogant och aggresivt vägrade avstånd från vänstervåld. Vänsterextremt våld rättfärdigades uppenbarligen med hjälp av högerextremt våld. Nordlund däremot tog tydligt avstånd från allt politiskt våld. Så enkelt och – uppenbarligen – så väldigt svårt för vissa långt ute på vänsterkanten.

En åtgärd mot politiskt våld – från alla sidor – är att rösta på ett tydligt demokratiskt alternativ i EU-valet i maj. Folkpartiet är ett sådant – och det mest tydliga – parti som står för ett gemensamt, tryggt och demokratiskt EU.

Martin Skjöldebrand
Folkpartiet Tyresö