Lexbase

Demokrati

Rättssystemet är inte avsett att vara en möjlighet att i det oändliga trakassera och förfölja tidigare dömda som avtjänat sina straff. Domstolar utdömer straff, och är inte till för primitiva hämndaktioner.

DN skriver om en ny söktjänst som ligger ute på nätet. Man kan där söka efter vem som helst i Sverige som har en dom på sig. Knappa in önskat namn, tryck på sök, och vips du får veta om din granne är kriminellt belastad. Du (eller hon) kan knappa in namnet på dotterns nya pojkvän och raskt (mot betalning) få reda på om han är en dömd kvinnomisshandlare eller i allmänhet förekommer i registret.

Låter detta som en utmärkt tjänst?

Låter pöbelvälde och medborgargarden också som en bra idé? Det finns uppenbara moraliska aspekter som är direkt stötande. Rättsväsendet är en väg till bestraffning av kriminella handlingar som man genom straffets konsumption anses ha sonat. Sökresultatet i sajten är en karta med röda prickar för tidigare dömdas bostadsadresser. Man ser alltså snabbt och lätt var tidigare dömda bor men inte vad de är dömda för. En aspekt som nämns i dagens SvD är att många kanske inte ids betala den (relativt låga) summan för att få se vad personen faktiskt är dömd för. Alla dömda är en prick på kartan. En misshaglig person. Det är ingen skillnad mellan en prick för en rånare eller våldtäktsman och en prick för snattare eller fortkörare.

Rättssystemet är inte avsett att vara en möjlighet att i det oändliga trakassera och förfölja tidigare dömda som avtjänat sina straff. Domstolar utdömer straff, och är inte till för primitiva hämndaktioner.

Vem vet vad medborgargarden och ”rättskaffens” människor drar sina privata gränser gentemot dömda? I USA har sexualbrottslingar attackerats – och mördats – sedan uppgifterna om dem nått grannar. Även från England finns exempel på att grannar gått samman för att jaga bort dömda ur sina (uppenbarligen inte särskilt) lugna och civiliserade kvarter.

Hur mycket försvårar detta före detta kriminellas återkomst i det laglydiga samhället? Vad säger detta om dagens samhällsklimat? Jag är synnerligen tveksam till om vi ska ha den här typen av företeelser i vårt moderna ”civiliserade” samhälle.

Martin Skjöldebrand
ersättare i Barn- och utbildningsnämnden

FOTNOT:
Lexbase talesperson advokat Pontus Ljunggren avsade sig igår sitt uppdrag pga att han och hans familj har mordhotats.
Lexbase-sajten hade första dagen hade över 1 miljon besök, en siffra som nu är uppe i över 3 miljoner.

.