Hela Sverige ska storma

Debatt

Prioritera bredbandsutbyggnaden på statlig nivå nu

Jag satt och läste ett nummer av CIO medan jag väntade på någon tråkig arbetsuppgift skulle slutföras på jobbet. Där fanns en artikel där man menade att TV-branschen är i fullt “hela-havet-stormar-läge” rent IT-mässigt.

Artikeln visar att den tekniska, kunddrivna utvecklingen gör att bredbandsutbyggnaden måste budgeteras, prioriteras och planeras på statlig nivå för hela landet.

Svensk TV-bransch står inför ett paradigmskifte när TV-bolagen, istället för att prata med sina vanliga distributörer som ComHem och Boxer, istället börjar prata direkt med slutkunderna (dvs du och jag)  Vi som använder “Play” och liknande direkta, “när jag vill”-tjänster. Paradigmskiftet kräver naturligtvis väl utbyggt bredband.

Detta kommer snart visa sig för alla stadsbor som åker ut till sina landsställen, med bristande uppkoppling. Där är  ett problem för alla som inte bor i stadsområden med “tillräckligt stort” kundunderlag.

Landsbygdens brist på bredbandsuppkoppling, och jag menar då fiberbaserad sådan.
4G-modem i all ära, men de är inte alltid aktuella med rådande pris och datamodeller till ett överkomligt pris. Och det är ett stort problem för att få likvärdiga möjligheter att bosätta sig (och i förlängningen få hela landet attraktivt) och arbeta var man vill.

Martin Skjöldebrand
ersättare i Barn- och utbildningsnämnden