Feriejobb för ungdomar – på vintern

DebattJobb och näringsliv

Det vore önskvärt att utöka antalet sommarjobb så att fler ungdomar får en värdefull erfarenhet av arbetslivet – även på vintern.

Sommarlovet är en härlig tid för de allra flesta ungdomar.
Bortsett från (förhoppningsvis) varma dagar där man kan göra vad man vill i ett par månader, finns för de som vill och har tur i kommunens hantering också sommarjobb ett par veckor för att tjäna lite egna pengar och prova på arbetslivet.

Kommunen har haft ett tämligen begränsat antal sommarjobb – eller feriejobb som det heter på kommunens webbsida. Dessa feriejobb är det stor konkurrens om.

Det vore önskvärt att utöka antalet sommarjobb så att fler ungdomar får en värdefull erfarenhet av arbetslivet.

Utöver de jobb som kommunen erbjuder under sommaren, skulle man för att utöka möjligheterna införa vinterlovsjobb under de år vädret är gynnsamt. Man kan framför allt tänka sig arbetsområdet snöröjning. Förvisso är snöröjningen utlagd på entreprenad, men det finns alltid områden man inte kommer åt maskinellt och som också behöver röjas. Eller där snöröjningen inte hinner med under kraftiga snöväder som vi sett under de senaste åren. Eller när entreprenörer har ledigt.

Man kan helt enkelt införa en timbaserad pool av intresserade ungdomar att plocka ur om väderleken så kräver under jul- och nyårshelgerna. Ersättning borde i så fall vara densamma som under sommarlovsjobben.

Martin Skjöldebrand
ersättare i Barn- och utbildningsnämnden