Bannlys begreppet ”andra generationens invandrare”

DebattDemokratiIntegation

Sverige behöver en inkluderande motbild till Sverigedemokraternas invandringsbeskrivning. Ett första förslag vore att avskaffa begreppet ”andra generationens invandrare” som dyker upp då och då. Det spelar på SD:s planhalva.

I ett inlägg på DN debatt under sommaren skriver skriver Michael Karlsson och Nujin Tasci
”För att skapa en slagkraftigare anti-rasistisk motberättelse krävs att man ser på invandrare på ett mer inkluderande sätt och också intensivt propagerar för denna.”
Samtidigt lyckas man med konststycket att göra precis tvärtom. För lite längre ner i inlägget skriver man
”För det tredje riskerar motberättelserna att exkludera den andra generationens invandrare, det vill säga de som är födda eller uppvuxna här och som har minst en förälder som är född utomlands. ”
I samma inlägg! Snacka om att inte riktigt ha koll på vad man skriver. Vad i [raderat ord] är en ”andra generationens invandrare? När blir man svensk enligt Karlsson och Tasci? Inte ens om man är född i landet av svenska medborgare är man alltså svensk i första hand utan invandrare?

Vi behöver bannlysa begreppet ”andra generationens invandrare” som ett första steg i en inkluderande motberättelse till SD:s agenda. Jag är efter snart 50 år i landet ”andra generationens invandrare”. Det är nedsättande och förmyndaraktigt!
Använd ordet nysvensk istället med en kraftig ”bäst före”-märkning av hur länge man är ”ny”.

Martin Skjöldebrand
ersättare i Barn- och utbildningsnämnden