Är vi på väg emot ett övervakningssamhälle?

DebattDemokratiKultur och fritid

En bokrecension av Martin Skjöldebrand, ersättare i Barn- och utbildningnämnden.
Han frågar sig om det är övervakningssamhälle vi är på väg mot?

När jag innan semestern gick på jakt efter semesterläsning på min vanliga bokhandel på Västerlånggatan – Science Fiction bokhandeln – såg jag att på deras topplista för SF fanns en ny tegelsten av Peter F Hamilton, Great North Road. Eller ny och ny, den kom hösten 2012 men, jag hade inte sett den förut.

Av baksidestexten att döma är det en kriminalroman i SF-tappning; 2143 får detektiven Sid Hurst en anmälan om att en okänd död man hittats i floden Tyne i Newcastle i England. Det visar sig att mannen är en klon ur den mäktiga och stormrika North-familjen. Problemet är bara att ingen är familjen är saknad. Inte på 20 år har någon ur familjen dött, till och med mördats tillsammans med sin familj och sina anställda på planeten St Libra, och då på exakt samma sätt som den nu påträffade klonen. Mördaren vid det tillfället, sitter sedan länge i fängelse. Mördaren som redan för 20 år sedan hävdade att hon var oskyldig och att det var ett monster som var skyldig till massakern.

Detta är inledningen till den långa (nästan 1100 sidor) “rymdoperan” i typisk Peter F Hamilton-stil som tar läsaren från Newcastle till planeten St Libra, ett tropiskt paradis ägt av North-familjen där morden fortsätter. Vi följer detektiven Hursts utredning på jorden och expeditionen på St Libra för att finna den mystiska varelsen.

Jag ska inte avslöja upplösningen, men boken är väl värd att läsa för de som gillar sub-genren “rymdopera”, det vill säga ett myllrande persongalleri med många subintriger och stora avstånd. Hamilton hanterar både polisdelen i Newcastle och expedition på St Libra utmärkt, även om slutet lämnar en del i övrigt att önska. Det känns ganska abrupt, nästan som om han en dag tyckte “Nä, nu får det vara nog – det har hållit på tillräckligt länge.” Efter över 1000 sidor är själva slutet sammanfattat på ungefär 30… Många anser också att Hamilton lider en smula av “Stephen King-sjukan”, att man skulle kunna stryka, kanske, ett par hundra sidor utan att historien tar skada och det kanske man kan hålla med om även i detta fall. Det finns subintriger som känns lite väl långa, och till och med andra som man undrar varför de är med över huvud taget. Sammanlagt är boken som sagt väl värd att läsa.

Särskilt polisdelen av romanen kan kopplas till det inlägg jag skrivit tidigare om övervakningssamhället. Hamiltons beskrivning av framtidens Newcastle visar på ett samhälle där polisen regelmässigt och dagligen använder nano-teknologi för att bugga personer, nano-teknologi för att kartlägga fordons rörelser i trafiken i realtid och nano-teknologi för att övervaka människor i deras hem. Vägar och byggnader har beläggningar av sensorer, eller så kan dessa med lätthet förses med sådan beläggning som visar vem, vad som rör sig i området – och detta kan kopplas ihop med andra sensorer och som tillsammans ger en heltäckande bild av vad vi människor gör i sina dagliga liv.

Är det ett sådant samhälle vi är på väg mot? Hamilton öppnar för den möjligheten det. Leder det till att polisen löser alla brott? Hamilton ger ett svar i Great North Road.

Martin Skjöldebrand
ersättare i Barn- och utbildningsnämnden